ROLUL MAGNEZIULUI IN ORGANISM
Magneziul este unul din elementele importante din organism care sunt echilibrate in mod sistematic. Astfel, in cazul in care in celule se afla un nivel prea scazut de magneziu, organismul il inlocuieste din propriile sale rezerve, localizate in oase si ficat. Daca totusi, nivelul magneziului este prea scazut si acesta nu poate fi inlocuit, se vor manifesta simptomele deficientei de mangeziu. Lipsa grava de magneziu devine evidenta atunci cand organismul nu mai are capacitatea de a inlocui magneziul din propriile sale rezerve.
Magneziul face posibila desfasurarea a peste 300 de functii diferite de o importanta vitala in corpul unei persoane. Acesta echilibreaza sistemul nervos si intregul sistem muscular si permite transmiterea normala a impulsurilor intre fibrele nervoase;
• Este un catalizator important pentru majoritatea enzimelor sistemice;
• Fara magneziu, nu este posibl metabolismul hidratilor de carbon, proteinelor si grasimilor
• Magneziul inhiba agregarea excesiva a trombocitelor, fiind un element de protectie contra trombozei
• Acesta actioneaza preventiv impotriva infarctului cardiac (reduce cantitatea de grasime din sange) previne tulburarile de ritm cardiac si intareste musculatura inimii;
• Magneziul previne formarea de pietre la rinichi
• Reduce toxicitatea a diverse substante din ficat si accelereaza regenerarea ficatului;
• Are efect benefic asupra pancreasului si a secretiei de sucuri pancreatice;
• Are rol important in reglementarea naturala a digestiei si este util pentru tratarea constipatiei
• Joaca un rol important in obstetrica si ginecologie (de exemplu, nasterea prematura poate fi rezultatul unei lipsa de magneziu). Este utilizat ca tratament medical pentru unele complicatii care pot sa apara in timpul sarcinii si la nastere.
• Are efect pozitiv stimuland fertilitatea masculina(este unul din cele mai importante elemente care se regasesc in compozitia spermei).
• Nu doar calciul, dar şi magneziul participă la buna funcţionare a sistemului osos. Ba mai mult decâ atât, se pare că magneziul este chiar mai important decât calciul pentru oase, în condiţiile în care jumătate din întreaga cantitate de magneziu din organism este stocată chiar în oase. Împreună cu calciul şi cu vitamina D, magneziul fortifică sistemul osos.
• Datorită capacităţii de detoxifiere, magneziul este considerat un adevărat purificator pentru organism. Metalele grele, substanţele chimice din mediul înconjurător sau din alimentele nesănătoase, pesticidele şi ierbicidele, precum şi alte toxine care ne pătrund în corp şi ne atacă organele vitale sunt neutralizate şi eliminate mai uşor dacă nivelul de magneziu este în limite normale.
• O rezervă suficientă de magneziu poate scădea riscul de cancer. Potrivit unui studiu publicat recent în American Journal of Clinical Nutrition, cu fiecare 100 mg de magneziu pe care le integrăm zilnic în alimentaţie ne putem reduce riscul de cancer colorectal cu 13 procente.
Cele mai des intalnite simptome sunt:
-constipatia,
-pierderea poftei de mancare,
-stare generala de rau,
-irascibilitate, nervozitate etc.
-apatia, depresia
-crampe musculare, tremur, spasme musculare, slabiciune musculara
-senzatie de intepaturi si ace in membre,
-dureri de cap,